Uluslararası projelerde gösterdiği başarısıyla kitlelere ilham kaynağı olan Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Erasmus+ Mesleki Eğitim, Bireylerin Öğrenme Alanında hazırladığı “Engelsiz Staj, Engelsiz Van” projesiyle özel ihtiyaç sahipleri öğrencileri Avrupa’ya staj yapmaya gönderdi!
Engelli bireylerin kendilerini geliştirmesi, uygulama eğitimleri ile deneyim sahibi olmaları ve aldığı eğitimlerle istihdama katılımlarını sağlamaya yönelik Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği ülkeleri ile yürütülen proje çalışmaları meyvelerini vermeye başladı.
Bazı yetersizliklerinden dolayı kendini farklı gören ve çevresi tarafından dışlanmış hisseden engelli bireyler özellikle de okul çağındaki çocuklar arkadaş edinme ve yaşları itibari ile bir gruba ait olma duygusunu yaşayamadıkları için zamanla yalnızlaşıp kendi içlerine kapanmakta ve toplumdan hatta bazı durumlarda ailelerinden bile uzaklaşmaktadırlar. Bu durumlarının toplumsal hayata katılımları önünde bir engel olmaması, akranları gibi eğitim görerek başarılı olabilecekleri bir mesleğe yönlendirilmeleri günümüz şartlarında bir zorunluluk haline gelmiştir. İlgi ve becerileri doğrultusunda mesleki yeterlilikleri geliştirilen ve aldıkları eğitimle istihdam edilen engelli bireylerin hayatlarını bağımsız olarak sürdürebilmeleri aynı zamanda toplumsal bir kazanç olacaktır.
ENGELLERİ AŞTIK! AVRUPA’DA STAJ YAPTIK!
Projedeki hedef, özel ihtiyaçları olan öğrencileri, özel uygulamalı eğitimde ve çalışma faaliyetlerinde deneyimli ev sahibi ortaklarımızın bünyesinde, yüksek kaliteli bir staj yaparak, mesleklerine dair çok önemli yeterlikler ve beceriler kazandırmaktı. Ayrıca katılımcı olarak hareketliliğe katılan kurum öğretmenleri, engelli öğrenciler için uygulamalı eğitim ve çalışma faaliyetlerinde aktif olarak görev alarak, bu konularda güncel bilgi ve teknikler konusunda yetkinlik kazanacaklardı. Bu hayalle başlayan projeyle:
1. Van Özel Eğitim Meslek Lisesi’nde Kadın Terziliği eğitimi gören işitme engelli 6 öğrenci, İtalya’da bulunan Cattaneo-Deledda isimli eğitim kurumunun işletme merkezinde İtalyan tarzında giysi dikimi stajı yaptı.
2. Erciş Özel Eğitim Meslek Okulu El Sanatları eğitimi gören 1 zihinsel engelli öğrenci, Romanya’da bulunan Masteshukar Butique’de takı ve süs eşyası üretimi stajı yaptı.
3. Konya Beyhekim Özel Eğitim Meslek Okulu’nda Saç Bakım Hizmetleri alanında eğitim gören hafif zihinsel engelli 7 öğrenci, Romanya’da bulunan Elena Ciftci Güzellik ve Saç Bakımı salonunda, kuaförlük stajı yaptı.
4. Erciş Özel Eğitim Meslek Okulu’ndan 2 öğretmen, Mesteshukar Butiq isimli işletmede, engelli öğrencilerin staj veya uygulamalı eğitimlerinde, uzmanlarla birlikte görev alarak yeterliklerini arttırdı.
5. Konya Beyhekim Özel Eğitim Meslek Okulu’nda görevli 2 öğretmen, Romanya’da bulunan Beauty Lounge isimli güzellik ve saç bakım işletmesinde, engelli gençlerin uygulamalı mesleki eğitim ve staj çalışmalarında, uzmanlarla birlikte aktif görev alarak yeterliklerini arttırdı.
Hayaller gerçek oldu! Böylece katılımcı öğrenciler engelli gençlere uygulamalı eğitim ve staj organize etmek konusunda deneyimli kurumlarda önemli bir iş deneyimi elde edip, mesleki alanlarıyla ilgili yeterlikler ve beceriler kazandılar. Tamamı engelli olan ve dezavantajlı bireyler
grubuna giren katılımcı öğrencilerimiz Avrupa şehirlerinde staj yaparak hem özgüvenlerini arttırdılar hem kişisel ve sosyal gelişimleri uluslararası bir alanda desteklendi. Edindikleri iş deneyimi, kazandıkları yeterlikler ve bunları belgeleyen Avrupa sertifikaları sayesinde, istihdam edilme şanslarını arttı. Öğrenciler ek olarak İngilizce seviyelerini ilerlettiler.
Refakatçi öğretmenler, katılımcı öğrencileri hareketlilik faaliyetleri sırasında izledi ve gerekli her türlü rehberliği sundular.
Kurumumuz Van Milli Eğitim Müdürlüğü, ilimizdeki eğitim kurumlarına, proje geliştirme, yerel ortaklıklar kurma ve proje yürütme konularında destek olmaktadır. AR-GE birimimiz, tecrübe ve imkan eksiklikleri yüzünden Erasmus+ programına katılamayan kurumlarımıza ücretsiz destek sağlamaktadır. Oluşturduğumuz konsorsiyumlarda yer alan kurumlara, proje geliştirme ve yürütme konusunda gelişmelerini desteklemek amacıyla yönlendirmeler yapılmaktadır. Projemiz, kurumumuz için bir başka başarılı proje oldu ve personelimizin AB proje deneyimini arttırarak ilimizdeki eğitim kurumlarıyla iletişimimizi güçlendirdi.
En önemlisi de projemiz engelli gençlerin mesleki eğitiminin önemine dikkat çekti, işletmelerin ve hayırseverlerin özel öğrencilere mesleki eğitim veren kurumlara maddi ve manevi destek olması, engelli gençlerimizin istihdam olanaklarının artırılması konusunda teşvik etmesi anlamında büyük bir adım attı. Bölgemizde desteklenen bilinçlenme, engelli gençlerimize sağlanan fırsatların artırılmasını sağlayacaktır.