Vali Ozan Balcı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından organize edilen 2. Uluslararası Kültür, Sanat ve Toplum Sempozyumuna katıldı.
Edremit Uygulama Otelinde yapılan ve 8 ülkeden 168 bilim insanın bildiri sunacağı sempozyuma Vali Ozan Balcı, Van Milletvekilleri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve akademisyenler katıldı.
Sempozyumda konuşan Vali Ozan Balcı, kültür ve sanatın anlatıldığı sempozyumda bilim insanlarıyla birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Vali Ozan Balcı, YYÜ’nün bölgenin medar-ı iftiharı olduğunu vurgulayarak, “YYÜ adeta kendi küllerinden doğan, kendini ihya ve inşa eden, çok kıymetli bir üniversitemizdir. Akademisyenlerimizin kıymetli emekleriyle, bilimin ışığında ilerlemektedir.” dedi.
BİLİME VE SANATA DOST BİR VALİ
Vali Ozan Balcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu tarz sempozyumlar ilimize değer katmaktadırlar. Bilime, sanata ve kültüre dost bir idareci, sanatın ve kültürün toplum için öneminin farkında olan bir Vali olarak kültür, sanat ve bilimsel faaliyetler içinde olan sizlerin daima destekçisi olduğumu bilmenizi isterim. Şehir toplumlarını toplum yapan en önemli unsurlar; kültür ve sanattır. Müzik ve resim branşlarında öğretmenlerimiz ile bir araya geldik. Çocuklarımızı sanata yönlendirebilmek ve kazanmak anlamında fikir alışverişlerinde bulunduk. Her çocuğumuz sanatın bir dalı ile uğraşmalı veya izleyicisi olması gerektiğini istişare ettik. Ayrıca Van’da kültür adına güzel işler yapıyoruz. Van’ımıza kültür merkezi inşa ediyoruz. Kültür merkezimizde drama, müzik, resim gibi branşlarda faaliyetler gerçekleştirilecek. Çocuklarımız aileleri ile birlikte sanatla iç içe olacaklardır. Ülkemizde ilk olacak bir projeyi başlattık. Bütün ilçelerimize, bebek ve çocuk kütüphanesi yapacağız. İlimize yeni bir halk kütüphanesi inşasına başlıyoruz. En küçük yerleşim dahil olmak üzere köy, ilçe fark etmeksizin bütün okullarımızın kütüphanelerini alacağımız bir milyon adet kitap ile güçlendireceğiz. TÜBİTAK kitabı olmayan okulumuz kalmayacak. Okullarımızda çocuklarımıza, gençlerimize okuma alışkanlığını kazandırmak adına okuma saati ilan ettik. Okullarımızda folklar ve korolar kuruluyor. Çünkü biliyoruz ki kültürün, sanatın, birleştirici ve iyileştirici özelliği var. Güzel Sanatlar Lisesi’nin kütüphanesini sanat alanında, ülkemizin en zengin kütüphanesi olması için hazırlıklarımızı yaptık. Kitaplarımızı alacağız. Ayrıca okulumuzun ihtiyaç duyduğu materyal, enstrüman ve diğer malzemelerin alımı yapılacaktır. Eğitimin her alanında gençlerimize desteklerimizi vereceğiz.”
NİTELİKLİ BİR TOPLUM KÜLTÜR VE SANAT İLE MÜMKÜNDÜR
Vali Ozan Balcı, nitelikli bir toplum için nitelikli bireylere ihtiyaç olduğunu belirterek, “Kültür ve sanat; toplumda insanlar arasında iyilik, güzellik, adalet, merhamet ve iyilik adına ne varsa bu hislerin yaygınlaşmasına yarayan bir araçtır. Bizim amacımız nitelikli bir topluma sahip olmak. Nitelikli bireyler yetiştirmeliyiz. İnsanların sanatla, sporla uğraşmasını sağlamalıyız. En azından iyi bir izleyici, takipçisi olan bireyler yetiştirmeliyiz. Bunları çocuklarımıza, gençlerimize toplumumuzdaki her bireye kazandırmalıyız. Ana hedef kitlemiz çocuklar ve gençlerimizdir. Kültür ve sanat olmadan sanayinin de gelişmesi mümkün değil. Şöyle bir örnek vermiştim mesela müzik bilmeden cihazını bile yapamazsın. Resimle uğraşmadan basit bir makası bile dizayn edemezsiniz. Bunlar sadece hoşça vakit geçirmek değil, aynı zamanda ülkelerin, toplumların gelişmesi, nitelikli kültür sahibi olabilmeleri, yüksek teknoloji, yüksek birikim elde edebilmeleri için önemlidir.” dedi.