Van Haberenflasyonemeklilikötvdövizak partichpmhp
DOLAR
32,3715
EURO
35,0331
ALTIN
2.324,05
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Açık
11°C
Van
11°C
Açık
Cuma Açık
13°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
14°C
Pazar Açık
14°C
Pazartesi Açık
15°C

“Aşiretler modernleşmenin karşısında direnen son kaledir”

Kadim Aşiretler Federasyonu öncülüğünde bölgedeki aşiret reisleri, akademisyenler ve Sivil Toplum Örgütleri temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen ‘Gençlerle geleceği inşa et’ 1. Ulusal Kongresi’nin sonuç bildirgesi açıklandı. Kongre Koordinatörü Prof. Dr. Adem Palabıyık’ın okuduğu sonuç bildirgesinde, “Aşiretler, siyaset üstü bir kavramdır ve modernleşmenin karşısında direnen son kaledir. Aşiretlerin dindar ve muhafazakar yapısı korunmalıdır” denildi.

<strong>“Aşiretler modernleşmenin karşısında direnen son kaledir”</strong>

Van’da faaliyet gösteren ve bölgedeki bir çok aşiretin üye olduğu Kadim Aşiretler Federasyonu öncülüğünde, düzenlenen ‘Gençlerle geleceği inşa et’ 1. Ulusal Kongresi’nin sonuç bildirgesi açıklandı. Türkiye’nin bir çok ilinden bin 250 aşiret lideri, kanaat önderi, akademisyenin katıldığı kongre, 4 oturum halinde yapıldı.  

Kadim Aşiretler Federasyonu Başkanı Rasim Aslan, bu yılkı kongrenin öneminin genç ve kadınlara hitap ettiğini belirterek şöyle konuştu:

“Bazı kesimlerin aşiretlerin gençlere ulaşılmadığı, kadınlara değer verilmediği söylemlerin aksine,  bölgedeki aşiretler gibi kadını gencine sahip çıkan başka bir kesim yok. Eski gelenek, görenek, kültürümüzü geri getirmek için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Kongremizde de, hep bu bölgenin insanlarına bunları anlattık. Türkiye’nin her tarafından yazar, gazeteci, sanatçı bölgemizle ili çok büyük çalışmalar yaptılar. Gençlerimiz uzun bir zamandır baskı altında kaldı. İstemediğimiz,  beklemediğimiz yönlere çekildi. Ahlakları kısmen de olsa değiştirildi. Eskiden her aşiretin bir medresesi vardı. Bu medrese üniversite gibi çalışır, gençlerini o medresede yetiştirirdi. İşte biz bundan mahrum kaldık. ‘Aşiretler birlik beraberlik değildir’ dediler. Ama, kongrede 600 aşireti bir araya getirdik ve 1250 kişilik bir katılım sağlandı. Sadece doğuda örgütlenmiş değiliz. Batıda İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, Adana yani her tarafta yüzde 75’in üzerinde örgütlenmiş durumdayız. Bundan sonraki kongremizi yurtdışında yapmayı düşünüyoruz.”

‘AŞİRETLER, SİYASET ÜSTÜ BİR KAVRAMDIR’

Bir gün süren kongrenin sonuç bildirgesi ise, kongre koordinatörü Bitlis Eren Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Adem Palabıyık tarafından okundu. 

Prof. Dr. Palabıyık, ” Aşiretler modernizme karşı örgütlenmeli, federasyonlaşmalı veya kurumsallaşmalıdır. Yüce dinimiz İslam, aşiretlerin değerlerini korumaya almış ve aşiretlerin bir çok yapıdan etkilenmesine izin vermeyerek, onları bölgenin en güçlü dinamiği haline getirmiştir. Günümüzde tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de gençlerimizin istek, görüş, düşünce ve hayata bakış açılarını anlamada yaşanmaktır. Özellikle toplumumuzda geleneksel aile yapısından çekirdek aile yapısına geçiş, kentleşme, teknolojik gelişmeler ve yaşam standartlarının değişmesi ile insani ve sosyal ilişkilerimizde sorunlar yaşanmaktadır. Aşiretler, bu sorunların çözümü için katkı sunabilir. Ülkemizde aşiretler gençler ve kadınlar adına yapılan strateji ve vizyon çalışmaları da günümüzde maalesef yeterli olmadığı görülmektedir. Kadim Aşiretler Federasyonu olarak, gençlerin ve kadınların gözüyle onları anlamak, gençlerin en temel sorunlarını yine gençlerimizle ve gençlik adına faaliyet ve politika üreten kamu kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte tespit edip, somut uygulanabilir ve gerçekçi çözüm önerileri üretmeyi planlayacaktır. Aşiretler, siyaset üstü bir kavramdır ve modernleşmenin karşısında direnen son kaledir. Aşiretlerin dindar ve muhafazakar yapısı korunmalıdır. Aşiretler, terör ve terörle mücadele açısından her zaman terör ve terörizmin karşısında olacaktır. Bu topraklarda terör faaliyetlerine izin verilmeyece ve gençlerimiz için, terörle  mücadeleyi her alanda sürdürecektir. Bir sonraki kongre sadece gençlerin ve kadınların konuşacağı, konuşulacağı uluslararası bir niteliğe sahip olacak: Sınır ilkelerden ciddi katılımlar ile konuyu zirveye taşıma kararı alınmıştır.”diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.