Van Haberenflasyonemeklilikötvdövizak partichpmhp
DOLAR
34,4860
EURO
36,4985
ALTIN
2.945,74
BIST
9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Az Bulutlu
11°C
Van
11°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
12°C
Pazar Kar Yağışlı
5°C
Pazartesi Hafif Kar Yağışlı
0°C

Kandaşoğlu, Van’ın acil çözüm bekleyen sorunlarını Bakan Bak’a iletti

Kandaşoğlu, Van’ın acil çözüm bekleyen sorunlarını Bakan Bak’a iletti

Van’ın acil çözüm bekleyen sorunlarını içeren, 24 sayfalık kapsamlı raporu Van’a gelen Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a ileten Van Ticaret ve Sanayi Odası İş Dünyası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başka olmak üzere Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve tüm bakanlara bu raporu ileteceğini vurguladı.

Kentteki acil çözüm bekleyen sorunlarla ilgili güçlü ve somut adımlar attıklarını belirten Başkan Kandaşoğlu, Van’ın ayrıcalıklı bir paylaşımla pozitif bir kalkınma programına tabi tutulması gerektiğini ifade etti.

Van’ın dışa açılması ve yeni ticaret merkezlerinin kurulmasının acil ihtiyaçlardan birisi olduğunu söyleyen Başkan Kandaşoğlu, Başkale – Gelincik ve Çaldıran – Çilli sınır kapılarının acilen ticarete açılması büyük önem taşıdığını ve nüfusun yaklaşık %40’ının iş imkânı bulmak için il dışına gitmek zorunda kaldığını söyledi.

Son yıllarda hem İran hem de Irak halkının, Van’ı, Urartu dönemindeki gibi bir merkez olarak görmeye başladığını söyleyen Kandaşoğlu, bun almada Van’ın eksiklerini hızla gidermek büyük bir öncelik haline geldiğini vurguladı.

“YENİ TİCARET MERKEZLERİNİN KURULMASI ACİL BİR İHTİYAÇTIR”

Van’ın bölgede yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle büyük bir göç dalgasına maruz kaldığını belirten Kandaşoğlu, “7000 yıllık tarihi olan Van ili, bölgede yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle büyük bir göç dalgasına maruz kalmıştır. Dışarıdan gelen nüfusun yanı sıra, köylerden de büyük bir göç akını olmuş ve birçok köy boşaltılarak şehir merkezine taşınmıştır. Ancak, Van’ın altyapısı yıllar önce 200-300 bin nüfusa göre planlanmış olup, bu ani nüfus artışıyla yetersiz hale gelmiştir. Bu nedenle Van, ayrıcalıklı bir yaklaşımla pozitif bir kalkınma programına tabi tutulmalıdır. Şehrin dışa açılması ve yeni ticaret merkezlerinin kurulması acil bir ihtiyaçtır. Örneğin, Başkale – Gelincik ve Çaldıran – Çilli sınır kapılarının acilen ticarete açılması büyük önem taşımaktadır çünkü nüfusun yaklaşık %40’ı iş imkânı bulmak için il dışına gitmek zorunda kalmaktadırlar. Van’ın gelişim yönündeki engelleri tespit edilip hızlıca bir eylem planı uygulanmalıdır, zira ilin üstlenmiş olduğu çok önemli bir misyon bulunmaktadır. Son yıllarda hem İran hem de Irak halkı, Van’ı, Urartu dönemindeki gibi bir merkez olarak görmeye başlamıştır. Ayrıca iklim değişikliği nedeniyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki diğer iller de Van’a benzer bir ilgi göstermektedir. Bu yüzden Van’ın eksiklerini hızla gidermek büyük bir öncelik haline gelmiştir” dedi.

“18. MADDE, ŞEHRİN GELİŞMESİNİ DURMA NOKTASINA GETİRMİŞTİR”

Hazırladığı raporda kentin acil çözüm bekleyen sorunlarına değinen Kandaşoğlu, bu sorunların başında şehir içi sıkışıklık ve altyapı sorunlarının geldiğini belirterek, “Van’ın coğrafi konumu şehirde ciddi bir sıkışıklık yaratmakta, altyapı ise yetersiz kalmaktadır. Özellikle 7000 yıllık tarihi Van kentinin kimliğini bozan ve yatırımları olumsuz etkileyen 18. Madde, şehrin gelişmesini durma noktasına getirmiştir. Yeni yapı izinlerinin durdurulması ve şehri dışa açma ve şehrin giriş çıkışlarda yolların sağında ve solunda bulunan tüm eski yapılar ve görüntüsü bozuk olan tüm iş yerleri başka bölgelere göndermelidir ve gerçekten şehre şehir görüntüsü vermelidir. Onun için yepyeni bir yasa ile tümünü düzeltmek gerekmektedir” diye konuştu.

“ÇEVRE YOLUNUN ACİLEN TAMAMLANMASI GEREKİYOR”

Yıllardır bitirilemeyen Van Çevre Yolu sorununa da değinen Kandaşoğlu, “Yıllardır tamamlanamayan çevre yolu projesi, Van’ın gelişimi için kritik önem taşımakta çünkü bu yol bitmelidir ki Van’ın çok büyük bir sorun haline gelen trafik sıkışıklığı birkaç alternatif bağlantı yolları sağlayarak başka çözüm aramak fırsatı olsun. Onun için bu yolda biterse bir bütün hale gelecektir. Acilen tamamlanması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“YILARDIR KAVŞAĞIN YAPILMASI BEKLENİYOR”

Kentet içinden çıkılmaz bir hal trafik sorununu da raporlaştıran Kandaşoğlu, “Organize Sanayi Bölgesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, yazlık yolları ve diğer yoğun bölgelerden gelen trafik, özellikle otogar ve emniyet kavşağındaki büyük bir yoğunluğa neden olmaktadır. Vatandaşlara zor anlar yaşatmaktadır. Yıllardır kavşağın yapılması beklenmektedir. Yine şehir giriş ve çıkışında ciddi trafik sorunları yaşanmakta, trafik polisleri ve zabıta ekiplerinin şehir içinde yetersizliği nedeniyle araçlar düzensiz ve uzun süre park edilmektedir, bu nedenle ciddi sorun teşkil etmektedir” dedi.

“MODERN BİR BİNAYA İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR”

Van Ferit Melen Havalimanı ve otogar eksikliğine de değinen Kandaşoğlu, “Van Havalimanı – 1943, yılında kurulan Van Havalimanı, prefabrik ve çelik yapılardan oluşmakta, içerisinde bulunan sosyal tesisler çok yetersiz kalmaktadır. Uluslararası gelen turist ve gruplara cevap vermemektedir. Gelen turistlerin moralini ciddi bir şekilde bozmaktadır, bu nedenle acilen modern bir binaya ihtiyaç duyulmaktadır. Van’da şehirlerarası büyük ve köklü Otobüs firmaları olmasına rağmen Van’da bulunan terminal tesisi çok yetersiz. Bölgeye hizmet verebilecek modern bir Terminal Kompleksine acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Mevcut otogar yetersizdir ve plansız yapılardan oluşmaktadır. Görüntüsü bile hoş olmayan bir durum” diye konuştu.

“YER ÜSTÜ HATLAR, YER ALTINA ALINMALI”

Van’ın elektrik ve doğalgaz altyapısının eski ve bakımsız olduğunu belirten Kandaşoğlu, “Bu firmalar kaç yıldan beri çok cüzi bir fiyatla özelleştirmeden alındı ancak o gündür, bu gündür sözleşmelerde olmasına rağmen 5 yıl içerisinde şehir içinde bulunan tüm yerüstü hatlar, yer altına alınması gerekmekteydi. Buna rağmen hiçbir yeterli yatırımı yapmamakta, sorunlar yalnızca ufak, tefek değişikliklerle geçici çözümlerle giderilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca, doğalgaz çalışmaları sonrası şehir içi bir harabeye dönüşmektedir. Kazılan yollar sözleşmeye göre düzgün onarılmamaktadır” dedi.

“KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ORGANİZE BÖLGESİ ACİLEN KURULMALI”

Tarım ve hayvancılık sorunlarına hazırladığı kitapçıkta yer veren Kandaşoğlu, “Van’ın büyük tarım ve hayvancılık potansiyelinin yanı sıra iklim değişikliği nedeniyle Van’da meyve ve yaş sebzecilikte büyük çapta yapılmaya başlamıştır. Eğer saha kontrol altına alınabilirse ikinci Çukurova olabilir ancak yanlış tarım politikaları ve yönetim uygulamalarının yetersiz kalmasından dolayı bölge zarar görmektedir. 1980 yıllarında özellikle Van ve çevre illerde orta doğuya günlük 2-3 bine yakın küçükbaş hayvan ihracat yapılıyordu ancak ne yazık ki bugünde ithal etmek zorunda kaldık. İşte bu konuların üzerinde çok ciddi bir çalışma yapılmazsa inan ki her şey çok daha da zor olacak. Bölgede küçükbaş hayvan organize bölgesi çok acilen kurulmasına hız vermesi gerekiyor ve ciddiye alınması gereken en önemli konudur” diye konuştu.

“TURİZM PLANLAMASINDA VAN, ÖNCÜ İL İLAN EDİLMELİ”

Turizm anlamında atılması gereken adımlara değinen ve Kuskunkıran Tüneli gündeme taşıyan Kandaşoğlu, “Turizmde cazibe merkezi ilan edilen eski Van, çok acilen gereken tüm çalışmalar başlamalıdır, yoksa şehir özelliklerini kaybeder ve köy kent görünümüne dönüşür. Turizm planlamasında Van, öncü il ilan edilmeli, disiplin altına alınmalı ve yeni düzenlemeler getirilmeli, eksik olan ne varsa tamamlanması gerekir. Tüm ülkeden gelen turistlere hizmet verebilir bir duruma gelmelidir. Yine Van ile Bitlis arasında bulunan tünel hala tek tüplü. Bu tünel Van’ı İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya gibi illere bağlıyor. Tek tüplü olduğundan dolayı ölümlü kazalar da oluyor. Bu tünelin acilen çift tüplü olması gerekiyor. Türkiye’de son yıllarda yapılan tüm tüneller çift tüplü iken bu tünelin tek tüplü olması Van’a yakışmıyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.