Van Haberenflasyonemeklilikötvdövizak partichpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Hafif Yağmurlu
4°C
Van
4°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Çok Bulutlu
5°C
Pazartesi Çok Bulutlu
6°C
Salı Parçalı Bulutlu
6°C
Çarşamba Açık
5°C

Van TSO: Kesinlikle doğru bir yaklaşım değil!

Van Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye’nin güneş görme potansiyeline nazaran yenilebilir enerji temini anlamında yapılan teşviklerin farklı sebeplerle sekteye uğramasını kesinlikle doğru bir yaklaşım olarak görmediklerini belirtti.

Van TSO: Kesinlikle doğru bir yaklaşım değil!

Oda yönetiminden yapılan açıklamada, “Yıllık ortalama 300 gün güneş görme potansiyeline sahip ülkemiz bu yönüyle yenilenebilir enerji temin etmek için yatırım yapılabilecek en ideal ülkelerden bir tanesi. Son yıllarda kamunun da destekleri ile başta Güneş Enerji Santrali (GES) olmak üzere özellikle sanayi, tarım ve daha birçok sektörde yatımcıların kendi enerji ihtiyacını temin etmeleri için GES kurmaları teşvik edilmiş, buna göre de gerekli yasal düzenlemeler hayata geçirilmişti.

Mayıs 2019’da yayımlanan yönetmelikle yatırımcıların kendi işletmelerinde lisanssız GES kurmaları teşvik edilerek, işletmelerin kendi ihtiyacından fazla üretecekleri enerjiyi de sisteme satma hakkı tanındı. Ancak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından alınan karar doğrultusunda tarım, sanayi ve turizm yatırımcılarının GES kurarak ürettikleri ve kendi ihtiyacının fazlası enerjinin bir miktarını da sisteme bedelsiz vermelerini sağlayacak kararın Resmi Gazete’de yayınlanacağı açıklandı.

2019 yılında sağlanan imkan ve teşviklerle çok sayıda firma yüksek maliyetli yatırımlar ile GES kurarak kendi enerji ihtiyacını karşıladıkları gibi tüketim fazlasını da sisteme satmak üzere yatırım yaptı. Enerjide dışa bağımlılığı azaltan, tarım ve sanayi üretiminde girdi maliyetini düşürerek global pazarlarda rekabet gücünü arttıran GES yatırımlarının bugün çeşitli gerekçelerle sekteye uğratılmasını doğru değildir. GES yatırımları önemli bir fırsat olarak değerlendirilmeli, bu yöndeki yatırımlar bundan sonra da desteklenmelidir. Bu açıdan bakıldığında özel sektöre ait GES’lerden elde edilen fazla enerjinin sisteme bedelsiz verilmesi çok yüklü borçlanmalar ile yatırım yapmış ve yapmaya devam eden yatırımcıları iflasına neden olacaktır.

Ülkemiz enerji ihtiyacı ve yatırımcıların karşı karşıya kalacakları ekonomik sorunlar dikkate alındığında EPDK’nın almış olduğu kararda bir an önce vazgeçmesi, GES ve diğer yenilenebilir enerji yatırımlarına gerekli kamusal desteklerin devam etmesi gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.