Van Haberenflasyonemeklilikötvdövizak partichpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Çok Bulutlu
4°C
Van
4°C
Çok Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
6°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C
Salı Açık
6°C
Çarşamba Açık
6°C

Van YYÜ 40. Yılını kutlamaya hazırlanıyor

Van YYÜ 40. Yılını kutlamaya hazırlanıyor

Yeni eğitim ve öğretim yılına kapısını açan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), eğitim anlamında birçok başarıya imza atarken, bölge üniversitelerine de öncülük etmeye devam ediyor. Akademik kadrosu ve başarılarıyla 40’ncı yılında dünyada tanınmayı hedefleyen YYÜ, kendinden söz ettirmeye devam ediyor. 40’ıncı yıl öncesi köklü bir üniversite olmaya yakışır adımlar atılırken Van YYÜ yönetimi tüm bu sürece dair kapsamlı bir açıklama yaptı.
2022 yılında kuruluşunun 40’ıncı yılını kutlamaya hazırlanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ulusal ve uluslararası etkinlikler ile adından söz ettirmeye hazırlanıyor. Son yıllarda hem akademik hem fiziki anlamda Türkiye’nin önemli üniversiteleri arasında girme mücadelesi veren üniversite bu etkinliklerle dünya üniversite olması hedefine bir adım daha yaklaşmanın hesabını yapıyor. Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin göreve başlar başlamaz dile getirdiği üçüncü nesil üniversite olma yolunda da önemli çalışmaların gerçekleştiği üniversitede, bir taraftan da yeni fakülte, yüksekokul, araştırma merkezi gibi alanlarla üniversite kurumsal yapısını tamamlamaya çalışıyor. Hızlı bir atak yapan YYÜ, bölgenin de köklü üniversitesi olması sebebiyle öncülük yapmaya hazırlanırken Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve üniversite yönetimi 40’ıncı yıl hazırlıkları öncesinde kentteki gazetecilerle bir araya geldi.
HAZIRLARLAR ÖNCESİ GAZETECİLERİ DİNLEDİ
2022 yılında kuruluşunun 40’ıncı yılını kutlamaya hazırlanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ulusal ve uluslararası etkinlikler ile adından söz ettirmeye hazırlanıyor. Son yıllarda hem akademik hem fiziki anlamda Türkiye’nin önemli üniversiteleri arasında girme mücadelesi veren üniversite bu etkinliklerle dünya üniversite olması hedefine bir adım daha yaklaşmanın hesabını yapıyor. Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin göreve başlar başlamaz dile getirdiği üçüncü nesil üniversite olma yolunda da önemli çalışmaların gerçekleştiği üniversitede, bir taraftan da yeni fakülte, yüksekokul, araştırma merkezi gibi alanlarla üniversite kurumsal yapısını tamamlamaya çalışıyor. Hızlı bir atak yapan YYÜ, bölgenin de köklü üniversitesi olması sebebiyle öncülük yapmaya hazırlanırken Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve üniversite yönetimi 40’ıncı yıl hazırlıkları öncesinde kentteki gazetecilerle bir araya geldi.
YYÜ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR!
Üniversite ile ilgili önemli detayları ve bilgileri gazeteciler ile paylaşan Şevli, konuşmasında “1982 yılında kurulan ve 2021-2022 eğitim-öğretim yılında 40. yılına girecek olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, ülkenin köklü ve saygın üniversiteleri arasında yerini alıyor. Sahip olduğu 40 yıllık birikimiyle bütün birimlerinin yönetimsel ve akademik işleyişini sağlam bir zemine oturtan Üniversite, bölgede kurulan üniversitelerin kurulmasına da öncülük ediyor. 19 fakültesi, 5 enstitüsü, 2 yüksekokulu, 1 Türk Müziği ve Devlet Konservatuvarı, 10 meslek yüksekokulu, 49 araştırma merkezi, 48 öğrenci topluluğu, iki bine yaklaşan akademik, 3 binden fazla idari personeli, 140 binden fazla mezunu olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, bugün 30 bine yaklaşan aktif öğrenci sayısıyla büyük bir aile oluşturuyor.” Şeklindeki bilgilere yer verdi.
VAN YYÜ AMAÇ VE STRATEJİLERİ VAR
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, üçüncü nesil bir üniversite olma yolunda olduğunu aktaran Van Yüzüncü Yıl Üniversite Rektörü Hamdullah Şevli, 2021-2025 dönemi stratejik planı için şunları söyledi: “Dört temel stratejik amaç ve bu stratejik amaçları hayata geçirmek üzere kurgulanmıştır. Üniversitemiz, stratejik amaçlarını, ülkenin kalkınmasına, gelişmesine ve üretimine katkı sağlayacak olan araştırma projelerini ve merkezlerini çoğaltmak, eğitim-öğretim niteliğini çağdaş seviyeye taşımak, kurumsal kapasitesini artırmak ve bunları topluma faydalı olacak şekilde hayata geçirmek üzere belirlemiştir. Bu nedenle amaçlarını araştırma-geliştirme, eğitim-öğretim, kurumsal kapasite ve toplumsal fayda olarak deklare etmiştir.”
ÜNİVERİSTENİN BAŞARI SIRASI YÜKSELİYOR
Ulusal ve uluslararası alanlarda birçok başarı elde ettiklerini ifade eden Rektör Şevli, “Ticarileşen bilimsel üretimi öncelikli hedefleri arasına koymuştur. Ulusal ve uluslararası ölçekteki akademik başarısını her yıl daha yüksek seviyelere çıkartan üniversitemiz, 2020 yılında URAP sıralamasında 41. sıradan 35. sıraya yükselerek ve 2021 yılında da 160’a yakın üniversitenin tanımlandığı TÜBİTAK Harman Türkiye Akademik Arşiv sisteminde, 37.037 yayın sayısı ile 12’nci sırada yer almayı başarmıştır. Üniversitemiz laboratuvarlarında ve araştırma merkezlerinde yapılan araştırma projeleri, deney çalışmaları ilgili alanlara katkı sunarken ayrıca Üniversitemizin ulusal ve uluslararası düzeyde tanınırlığını artırmaktadır.” Dedi.
BİLİME YATIRIM SÜRÜYOR
Van ve çevre illerdeki teknoloji tabanlı girişimciliği geliştirmek amacıyla faaliyetler yürüttüklerinin altını çizen Şevli, “Van Teknokent; Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçiliği tarafından desteklenen Patent Growth- isimli proje kapsamında ‘Sağlık, ileri malzemeler, gıda ve tarım, enerji depolama, robotik, biyoteknoloji ve yapay zekâ’ temalı başlıklar ile katkılar sunuyor. Van başta olmak üzere Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon illerinde Patent Effect işbirliğinde gerçekleştirdiği etkinliklerle bölgenin teknoloji tabanlı girişimcilik ekosistemine önemli katkılar sunacak.” Dedi. Şevli ayrıca diğer birçok girişimcilik programından da söz ederken kentteki diğer kurum ve kuruluşlar ile üniversiteye kazandırılan bilim merkezlerinden de bahsetti.
YYÜ’DE SON TEKNOLOJİK DONANIMLARA SAHİP MEDYA MERKEZİ KURULUYOR
Üniversitenin dijitalleşme yolundaki önemli adımlarından da söz eden Şevli, bu anlamda son dönemlerde hazırlığı yapılan Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü ve Medya Merkezi gibi önemli alanlara dair veriler paylaştı. Şevli bu merkez ile ilgili olarak: “Üniversitemiz ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) işbirliğinde; Üniversitemize Medya ve İletişim Merkezi kuruyoruz. Merkezin kurulması için Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nin tadilatı başladı. Kurulacak olan merkezde televizyon, ses kayıt, radyo, multimedya yayın, kurgu ve fotoğraf stüdyoları olmak üzere çağın gerektirdiği yenilikçi mekânlar oluşturulacaktır. Van’da iletişim alanında eğitim gören öğrencilerin bu merkezdeki imkânları kullanarak daha donanımlı şekilde yetişmeleri sağlanacaktır.” Dedi. Şevli ayrıca üniversitenin dijitalleşme sürecindeki çalışmalarının da aralıksız süreceği ve Van’ın milli yazılımlar gibi önemli çalışmaların yapıldığı bir kent olmaya devam edeceğini söyledi.
VAN YYÜ ONLİNE EĞİTİMDE SINIFI GEÇTİ
Dünyanın pandemi ile mücadele ettiği süreçte alt yapısının hazır olması sebebiyle online eğitimlerin başarı ile sürdüğü Van YYÜ’nün bu alandaki alt yapısından da söz eden Rektör Şevli, “Üniversitemiz, uzaktan eğitim modelini tüm teknolojik ve akademik birikim imkânları ile azami düzeyde hayata geçirmiştir. Özellikle pandemi sürecinde sürdürülebilir uzaktan eğitim modeli ile eğitim-öğretim hiç sekteye uğramamıştır. Pandemi süresince öğrencilerin derslerinin yanı sıra 21. Yüzyıl becerilerine dönük birçok sertifikasyon programları düzenlendi. Benzer şekilde, uzaktan eğitim modelimiz ile sanal ortamda öğrencilerin sosyalleşebileceği sanal mini konserler, satranç turnuvası gibi birçok faaliyet Uzaktan Eğitim Merkezimizce yapılmıştır.” Dedi.
BİRÇOK YENİ BÖLÜM VE PROGRAM AÇILDI
Üniversitede bu yıl birçok bölüm, programda lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrenci alımlarının da olduğunu söyleyen Şevli, “Üniversitemizin ilk defa öğrenci alan programlarının doluluk oranlarının yüksek olması, açılan bu bölümlere olan ihtiyacın bir göstergesi olmuştur. Ayrıca Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Erçiş Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kurulması konusundaki 14.12.2020 tarihli teklifi 24.03.2021 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında uygun görülmüştür. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, çocukların en iyi şartlarda eğitim alabilmeleri için Türkiye’nin en modern ana okullardan birini kampüs yerleşkesine inşa etti. Anaokulumuz, kısa süre içinde eğitime hazır olacaktır.”
ÜNİVERSİTE GELİŞMEYE DEVAM EDİYOR
Üniversitenin kurumsal gelişiminden de söz eden Rektör Şevli, üniversite yerleşkesinin öğrenci merkezli ve bilim odaklı bir şekilde büyüdüğünü ve gelişmeye devam ettiğini söyledi. Şevli, bir master plan çerçevesinde yapılanmasını sürdüren YYÜ’nün kent ile bağını da değerlendirerek: “Van Gölü Havzası’nda, doğal güzellikleri, kültürel ve tarihi zenginliğiyle eşsiz bir şehirde kurulan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, yönetimimizde belirlenen yeni misyonu ile toplumsal ve iktisadi kalkınma liderliğini geleceğe taşıma konusunda büyük bir potansiyele ve imkâna sahiptir. Tarım ve hayvancılık, turizm, sağlık, sosyal, arkeoloji, spor ve sanat çalışmaları başta olmak üzere, bölgenin sahip olduğu yüksek potansiyeli bilimsel araştırmalar ve sosyal sorumluluk projeleriyle açığa çıkarma misyonuna uygun olarak stratejik hedefler belirlenmiş ve bu amaçların adım adım gerçekleştirileceği bir plan, yeniçağın ruhuna uygun bir biçimde tasarlanmıştır.” Dedi.
ÜNİVERSİTE HASTANESİ KAPASİTEYİ ARTIRARAK YOLUNA DEVAM EDİYOR
Üniversitenin sağlık alanındaki rolünü de anlatan Şevli: “Kurumsal kapasitenin daha iyi seviyelere çıkması için ve özellikle daha efektif eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme ortamlarının sağlanması için Yönetimimizce bütçe planlamaları yapılmıştır. Bu kapsamda yapılan önemli faaliyetlerimizin bir kısmı aşağıda sıralanmıştır: Üniversitemiz, günde 15 bine yakın hasta ve hasta yakınının ziyaret ettiği, 70-80 ameliyatın yapıldığı yoğun bir hastaneye sahiptir. Bu yoğunluğu hafifletmek ve hastalara daha iyi bir sağlık hizmeti sunabilmek için Tıp Fakültemizin hemen yanında 14 bin metrekarelik, içinde 4 büyük amfisi, 250 kişilik elektronik sınıfı, kütüphanesi, yemekhanesi ve kantini olan; patoloji, mikrobiyoloji, biyokimya, anatomi gibi bütün temel tıp bilim dallarının olduğu son derece modern Tıp Fakültesi Morfoloji binasının temelleri atıldı. Yine Tıp Fakültemizin fiziki imkânlarını güçlendirmek için Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığından onayı alınan 14 bin metrekarelik, içinde yetişkin ve çocuk acillerinin ayrı oldukları bir projemizi daha hayata geçirmek üzereyiz. Tüp bebek merkezimizin inşaatı devam etmektedir.”
İŞTE SAĞLIK ALANINDA YAPILAN YENİ YATIRIMLAR
“Hastalarımızın daha modern şartlarda tedavi görebilmeleri için teknolojik tüm imkânları Tıp Merkezimize kazandırmayı en temel görevimiz olarak belirledik ve ileri teknolojilere uygun, video kayıt ve robotik hafıza sistemine sahip olma özelliği taşıyan 4K robotik beyin ameliyatı mikroskobunu; üç boyutlu görüntüleme gerçekleştirebilen, bilgisayarlı tomografi ve MR görüntüleri ile kombinasyon yapılarak hızlı ve doğru tanı ile tedavi imkanı sağlayan anjiyografi cihazını ve daha birçok cihazı merkezimize kazandırdık. Daha önce pasif pozisyonda bulunan Enver Arpalı Radyasyon Onkoloji Ünitesi’ni yeniden onararak kanser hastalarının tedavisi için tekrar hizmete açtık. Obez hastalarımızın MR işlemlerinin daha rahat yapılabilmesi için 70 cm’lik MR Cihazı’nın alımı, ihale aşamasındadır.”
DİŞ TEDAVİSİNDE DE EN ÖNEMLİ ADRES YYÜ
“Merkezimize kazandırdığımız tam donanımlı bu cihazlar sayesinde; ileri seviye girişimsel işlemler ve ameliyatların yapılabildiği ve hastalarımızı il dışı sevklerle mağdur etmeden onlara son teknolojik imkânlarla tedavi hizmeti sunulan 3. basamak bir araştırma hastanesi olma vasfını tam anlamıyla yerine getiren bir hastaneye kavuştuk. Diş hekimliği Fakültemiz de süreç içinde kuruluş aşamalarını tamamlamış, akademik kadrosunu güçlendirmiş, gelişen bilimsel, teknolojik altyapılara ayak uydurmuş ve özellikle 2020-2021 yılında aramıza çok sayıda yeni akademik personel katmıştır. Bu sayede Diş Hekimliği Fakültemiz akademik başarılarını ve bölge halkına yaptığı hizmet kalitesini de günden güne artırmaktadır. Fakültemizde ayrıca online randevu sistemine geçildi. Yine Cumhurbaşkanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığından olumlu sonuç aldığımız Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi inşaatı, hayata geçirilmek üzeredir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü kuruldu.”
VAN YYÜ YÜZÜNÜ KENTE DÖNEN BİR ÜNİVERSİTE OLDU
Van YYÜ’nün kabuğuna çekilen bir üniversite olmaktan çıkıp şehir ile bağlarını güçlendiren bir role kavuştuğuna vurgu yapan Şevli, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi; şehre ve bölgeye sırtını dönen bir üniversite olmanın aksine bütün imkânları ve alt yapısıyla onlara yüzünü dönen bir üniversitedir. Bölge halkına en iyi sağlık hizmetini sunma misyonunu amaç edinen Üniversitemiz; Tıp Fakültesi, Dursun Odabaş Tıp Merkezi ve Diş Hekimliği Fakültesi, Üniversitemizin şehre ve bölgeye bakan pencereleri oldular. Inovatif çalışmaların da yapıldığı Dursun Odabaş Tıp Merkezinde; COVID-19 ile mücadelede sağlık çalışanlarımız için gerekli olan tıbbi malzemelerin daha az maliyetle üretimini ve teminini sağlamak için, cerrahi önlük kumaşından maske, yüz koruma siperi ve kabinli sedye üretildi.”
KENTİ İLGİLENDİREN TÜM KONULARDA VAN YYÜ YER ALIYOR
“Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümlerindeki akademisyenlerimizin Çavuştepe’de, Hoşap Kalesi’nde, Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nda ve daha birçok yerde yaptıkları kazılar sonucunda elde ettikleri bulgular Van’ın ve bölgenin tarihine ışık tutacak nitelikte bulgular olmuştur. Özellikle bu iki bölümümüzün başkanları ve akademisyenleri öncülüğünde Van’da yürütülen kazılarda; köpeği, 4 atı, sığır ve koyunuyla gömülen ve Urartulu bir yöneticiye ait olduğu düşünülen mezarın bulunması ulusal ve uluslararası kamuoyunu büyük bir heyecana sevk etti.
Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığı başvurularla Van Kahvaltısı ve Van Gül Reçeli için Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile gastronomi alanındaki çalışmalarına daha profesyonel şekilde devam etmeye ve Van yöresine ait daha fazla ürünün Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alması için gayret gösterecektir.”
HEDEF İLK 10!
Bunun gibi daha birçok çalışma, program ve faaliyetten söz eden Şevli, “Bu yönüyle, Üniversitemiz başta Van şehri olmak üzere Bölge’ye de hizmet veren paylaşımcı bir yapıya sahiptir. TRB2 özelinde Üniversiteler arası deneyim ve imkân paylaşımında öncü olan Üniversitemiz, bu yöndeki misyonunu tüm akademik ve idari personeli ile özümsemiş durumdadır.” Dedi. Şevli, üniversitenin ilk 10’de yer alma mücadelesine de değinerek; “Elde ettiğimiz bu başarıların, başarı potansiyeli çok daha yüksek olan Üniversitemize yetmeyeceğinin bilinciyle yeni hedefimizi, Türkiye’nin ilk 10 üniversitesi arasına girme doğrultusunda belirledik. Elbette bu hedefi belirlememizdeki temel motivasyon kaynaklarımız; alanlarında uzman akademisyenlerimiz, donanımlı birimlerimiz ve geleceğimiz olan öğrencilerimizdir.”
Üniversitenin gazeteciler ile buluşma toplantısı gazetecilerin 40’ıncı yıla özel etkinliklere dair görüşlerini paylaşması ile devam etti. Öte yandan Toplantıya Van YYÜ’den rektör Şevli ile birlikte Rektör yardımcısı Prof. Dr. Murat Kayri, Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, Rektör yardımcısı Prof. Dr. Sedat Yayla, Genel sekreter Prof. Dr. Sebaheddin Şevgin, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Çobanoğlu, Diş hekimliği fakültesi dekanı Prof. Dr. Gökhan Oto, Başhekim Dr. Öğr. Üyesi Ümit Haluk İliklerden, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Serap Güneş Bilgili, Sürekli eğitim merkezi müdürü Prof. Dr. Hasan Genç, Uluslararası ilişkiler koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Giyas Sakar, BAP koordinatörü Doç. Dr. Hilal Çelik KAZICI, BAUM Koordinatörü Dr. Ögr. Üyesi Emre Biçek, YUZEM koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Seda Başar Yılmaz, Van Teknokent Müdürü Öğr. Gör. Yasemin Yetkin, Kurumsal İletişim Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Nergiz Karadaş katıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.