Van Haberenflasyonemeklilikötvdövizak partichpmhp
DOLAR
32,3740
EURO
34,9623
ALTIN
2.325,52
BIST
9.065,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Açık
13°C
Van
13°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
14°C
Pazar Açık
14°C
Pazartesi Az Bulutlu
15°C
Salı Parçalı Bulutlu
16°C

‘SU’ için çalıştay yapıldı

Van Büyükşehir Belediyesi VASKİ Genel Müdürlüğü, İLBANK Genel Müdürlüğü ile Dünya Bankası tarafından ortaklaşa yürütülen “Sürdürülebilir Şehirler Programı” (SCP) kapsamında; “Entegre Kentsel Su Yönetimi Planı” (EKSYP) çalışmaları sürüyor. Strateji Planlama Çalıştay’ının 4’üncüsü Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in katılımıyla gerçekleştirildi.

‘SU’ için çalıştay yapıldı

Avrupa Birliği IPA II Hibe Anlaşması kapsamında; İLBANK Genel Müdürlüğü ile Dünya Bankası tarafından ortaklaşa yürütülen “Sürdürülebilir Şehirler Projesi” (SCP) 10 seçili Büyükşehir Belediyeleri’nde çalışmalar devam ediyor. Projenin yerel yönetimlere teknik destek sağlanması amacıyla “Entegre Kentsel Su Yönetimi Planı” (EKYSP) adı altında ekosistemlerin sürdürülebilirliğinden ödün vermeden, ekonomik ve sosyal refahın en üst düzeye çıkarılması maksadıyla havzadaki su, toprak ve bunlarla ilişkili kaynakların korunması, yönetilmesi ve geliştirilmesi çalışmalarının koordinasyonu süreci olarak sürdürülüyor. Bu kapsamda; projenin dördüncü çalıştayı Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in katılımıyla kentteki bir otelde düzenlendi.

Çalıştaya; Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in yanı sıra Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Vali Yardımcısı ve Tuşba Kaymakamı Furkan Duman, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, İLBANK Bölge Müdürü Ayhan Kayatürk, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Kemal Atlı, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, AFAD İl Müdürü Ali İhsan Körpeş, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Esiner Çetin, VASKİ Genel Müdür Yardımcısı Emre Eşme ve VASKİ Daire Başkanları, kurum amirleri ve akademisyenler katıldı.

BİLMEZ: SUYUMUZUN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ

Çalıştayda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, son yıllarda dünyanın kuraklıkla karşı karşıya kaldığına dikkat çekti. Vali Bilmez, tüm vatandaşların bilinçlenmesi noktasında suyun verimli kullanılması gerektiğini ifade ederek, sözleri şöyle sürdürdü: “Öyle tahmin ediyoruz ki önümüzdeki yüzyılda dünyada en değerli, en çok ulaşılmak istenilen şey sağlıklı bir içme suyu olacaktır. Su belki petrolden, kömürden, doğal gazdan daha değerli olacak. Suyumuzun kıymetini bilmeliyiz. Tüm bileşenlerle birlikte yarınlar için çalışmalıyız” dedi.

“YERALTI SU KAYNAKLARIMIZ BİRER HAZİNE OLDUĞUNU UNUTMAMAMIZ GEREKİYOR”

Vali Bilmez, son olarak şunları kaydetti: “Ülkemizde sudan sorumlu tek bir kurum yoktur. Birçok kurumumuz su konusunda hem sorumlu hem de yetkilidir. İlçe belediyeleri, Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdareleri de yetkili ve sorumludur.  DSİ’de makro planda ana sorumludur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da ayrı bir sorumluluğu var. Kurumların sorumluluk ve bilinçli davranması yetmiyor. Tüm tüketicilerin bu konuda bilinçli olması ve oldukça hassas davranması gerekiyor. Anadolu’da birçok arazinin aşırı sulamaktan verimsizleştiğini, kullanılamaz hale geldiğini biliyoruz. Yeraltı su kaynaklarımız birer hazine olduğunu unutmamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

KAPLAN: KURAKLIK ve İKLİM DEĞİŞİLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, suyun önemine değinerek; suyun hayatın vazgeçilmez bir parçası ve temel yapı taşı olduğunu kaydederek, son yıllarda su kaynakları konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığını ifade ederek, şunları aktardı: “Son yıllarda kuraklık ve iklim değişikliğinden kaynaklı su kaynaklarımızda ciddi problemler yaşamaya başladık. Bununla beraber hızla artan şehirlerin nüfusu, kentleşme ve düzensiz göçler su kaynaklarının düzensiz kullanımından kaynaklı “Suyu Yönetme” kavramının açığa çıkmasına sebep oldu. Bunun ile birlikte suyu yönetmek kavramı, sadece Türkiye’de değil, bütün Dünya’da yeni bir kavram olan ‘Entegre Kentsel Su Yönetim Planları’yla yapılması vazgeçilmez hale geldi. Entegre Kentsel Su Yönetimi; suyun tüketiminde veya doğadaki bütün su birleşenlerinin birlikte düşünüldüğü planlardır” dedi.

KAPLAN, PROJE’NİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

VASKİ Genel Müdürü Kaplan, su yönetimi noktasında projeye ilişkin son olarak değerlendirmelerde bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “İLBANK Genel Müdürlüğümüzün seçili 10 Büyükşehir Belediyesi’nde başlattığı projenin bir ayağı olan Van’da, “Entegre Kentsel Su Yönetimi Projesi”ni hazırlamaktayız. Bu projedeki amaç; suyla ilgili bütün paydaş kurumların bir araya geldiği, suyun sadece temiz ve atık sudan ibaret olmadığı dere, yağış, yeraltı, yerüstü ve atık sularının ayrıca atık sularının yeniden değerlendirilmesi gibi kavramların konuşulduğu bir projeden bahsediyoruz. Bu projenin sonucunda çıkacak olan Entegre Kentsel Su Yönetimi Strateji Planı, kurumuzun veya diğer paydaş kurumların kullanımına açık olacaktır. Uluslararası düzeyde başvurularak hibe ve finans noktasında projelerde belirleyici bir kaynak olarak elimizde bulunacaktır. Projenin sonunda seçili alanda Entegre Kentsel Su Yönetimi Plan’ın hazırlanması noktasında ilimiz en çok suyun tüketildiği bölgelerde bir plan hazırlanmasını içeriyor. Bu vesile ile çalıştayımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye aktardı.

SU YÖNETİMİ 3 MADDE DE ELE ALINIYOR

Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) ve danışman firma Su Yapı/Temelsu Ortaklığı ile 2020 yılı Eylül Ayı’nda imzalanan sözleşme sonrası “Entegre Kentsel Su Yönetimi Planı” (EKSYP) çalışmaları kapsamında;  kentsel su sisteminin bütünsel bir şekilde tasarlanması ve yönetilmesi; su kullanımına yönelik projelerin sürdürülebilir ve entegre şekilde planlanması, uygulanması ve sosyo-ekonomik kalkınma hedefleriyle uyumlu bir su yönetimi için temel çerçeve oluşturulması; yaşanabilir ve sürdürülebilir şehirler yaratılması ele alınıyor.

2050 YILINA YÖNELİK PLANLAMA VE HAZIRLIK YAPILIYOR

Planlama çalışmaları çerçevesinde küresel ısınma ve değişen iklim koşulları da göz önüne alınarak halkın içme ve kullanma suyuna erişiminin sürdürülebilir olması, suyun tasarruflu kullanımı, arıtılmış atık suyun değerlendirilmesi, katı atık tesislerinin yönetimi, yağmur suyu hasadı gibi konular irdeleniyor. Su tüketim alışkanlıkları üzerinde durularak toplum olarak yapılabilecekler ele alınıyor. Tüm bu değerlendirmeler ışığında Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğü, 2050 yılına yönelik planlama ve hazırlıklarını sürdürüyor.

ÇALIŞTAY’DA YAPILAN ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPILDI

Ayrıca çalıştayda; “Entegre Kentsel Su Yönetimi Planı” (EKSYP) ana bileşenleri ile ilgili stratejiler, danışman firma uzmanları moderatörlüğünde ilgili paydaşların katılımıyla stratejilerin kısa-orta-uzun dönemde planlanması ve ilave stratejiler konusunda bilgilendirme yapılırken, şu ana kadar yapılan çalışmalar hakkında Su Yapı/Temelsu Proje Müdürü Serap Nasuhbeyoğlu, sunum gerçekleştirdi. Daha sonra projeyle ilgili çeşitli yönleri üzerinde, konunun uzmanı farklı kişiler tarafından; mekansal stratejiler, su ve atıksu temin ve deşarjı ile ilgili stratejiler, yağmursuyu ile ilgili stratejiler, yağmursuyu ile ilgili stratejiler, içmesuyu ve atıksu arıtmalarla ilgili stratejiler, katı atıkla ilgili stratejiler, çevre ile ilgili stratejiler, kurumsal çerçeve ile ilgili stratejiler ve sosyal çerçeve ve paydaş katılımı ile ilgili stratejiler başlıklar adı altında bilgilendirme yapıldı.

Son olarak yapılan bilgi paylaşımlarının ardından soru – cevap kısmı ile çalıştay sona erdi.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.