Van Haberenflasyonemeklilikötvdövizak partichpmhp
DOLAR
34,5400
EURO
35,9512
ALTIN
3.003,02
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Van
Açık
12°C
Van
12°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
13°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
7°C
Pazartesi Kar Yağışlı
0°C
Salı Karla Karışık Yağmurlu
1°C

Van’da bu yılın ilk 8 ayında 20 kişi boğuldu

Van’da Boğulma Vakalarında Artış Yaşanıyor.

Van’da bu yılın ilk 8 ayında 20 kişi boğuldu

Van’da bu yılın ilk 8 ayında 20 kişi boğuldu. İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mehmet Tatlı, boğulma vakalarına karşı uyarılarda bulundu. Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte boğulma vakalarında da artış yaşanıyor. Tatlı sulara girmemek ve sulama kanalları ile göletlerde yüzmemek önemli. Yüzme eğitiminin verildiği ülkelerde boğulma vakalarının azaldığı belirtildi.

VAN’da bu yılın ilk 8 ayında 20 kişi boğuldu. İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mehmet Tatlı, Van Gölü’nde boğulanlar da var sulama kanalları ve göletlerde boğulanlar da. Halkımıza çağrımız; sulama kanalları ile göletlerde asla yüzmeyin. Tatlı sulara girmeyin. Çünkü suyun hem kaldırma kuvveti bir risk teşkil etmektedir hem de altındaki bataklığa ayağınız takıldığı zaman; maalesef sizi içeri doğru çekebilmektedir dedi.

Hava sıcaklığının artması ile başta Van Gölü kıyıları olmak üzere gölet, dere ve sulama kanalları dolup, taşarken, boğulma vakalarında da artış yaşanıyor. İl Sağlık Müdürlüğü’nün verilerine göre Van’da bu yılın ilk 8 ayında 20 kişi boğulurken, İl Emniyet Müdürlüğü ile Van Gölü Grup Komutanlığı’nca çeşitli tedbirler alındı. Deniz polisinin oluşturduğu ‘kurbağa’ ve ‘gemi’ adamları ile jandarmaya bağlı sahil güvenlik ekipleri, sorumluluk alanlarında devriye gezip, çalışma yapıyor.

İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mehmet Tatlı boğulma vakalarına karşı uyardı. Tüm dünyada boğulma vakalarının 1 ile 9 yaş arasında ağırlıklı olduğunu belirten Dr. Tatlı, eğitimsizliğe dikkati çekti. Yüzme eğitiminin verildiği ülkelerde daha az boğulma vakasının yaşandığını hatırlatan Dr. Tatlı, yoğunluk ve kaldırma kuvvetleri açısından su türüne de işaret etti. Çok küçük yaşta çocuklara yüzme eğitimi verilmesi gerektiğini belirten Dr. Tatlı, yüzme dışında da su ile temas edilen durumlardan yapılması gerekenlerin önemine vurgu yaptı.

‘TATLI SULARA GİRMEYİN’

Boğulma vakalarında madde ve alkol kullanıma dikkat çeken Dr. Tatlı, Alkollü şekilde suya girenlerin boğulma ihtimalleri yüksektir. Travmalar, suda tehlikeli davranışlar yine boğulmaların önemli nedenlerinden biridir. Suya girmek çok riskli bir iştir. İnsanoğlu olarak suda yaşayan bir canlı değiliz. Suya girdiğimizde de çok dikkatli olmamız lazım. Suda kötü şakalar, tehlikeli hareketler, boyun üstü atlamalar, maalesef bunlar ölümlerle, sakatlıklarla sonuçlanabilen kazalara neden olabilmektedir. Van Gölü’nde boğulanlar da var sulama kanalları ve göletlerde boğulanlar da. Halkımıza çağrımız; sulama kanalları ile göletlerde asla yüzmeyin. Tatlı sulara girmeyin. Çünkü suyun hem kaldırma kuvveti bir risk teşkil etmektedir hem de altındaki bataklığa ayağınız takıldığı zaman; maalesef sizi içeri doğru çekebilmektedir. Van Gölü’nde de özel noktalar var. Buralarda da değişik akıntılar oluyor. Bu bölgelerde daha fazla boğulma vakaları görebiliyoruz.

‘İLK MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ’

Boğulma vakalarında ilk müdahalenin de çok önemli olduğunu anlatan Dr. Tatlı, Boğazımızda larenks dediğimiz havayı ve yemek borusunu ayıran bölgede bir kasılma oluyor. Aslında orada uzun bir süre akciğerlerimize su gitmiyor. Fakat suyun içinde boğulma süreci uzadığı zaman; vücuttaki oksijen değeri düşüyor, karbondioksit değeri yükseliyor, kandaki asit oranı artıyor ve şoka doğru ilerliyor. Şok geliştikten sonra bu laringospazm dediğimiz hadise çözüldükten sonra akciğerlerde su kaçma durumu gerçekleşebiliyor. Tatlı ve tuzlu sularda boğulmalar birbirinden farklı. Tatlı sularda suyun yoğunluğu düşük olduğu için; akciğere kaçması halinde bir tahribat yapma ihtimali daha yüksek oluyor. Tuzlu sularda ise suyun yoğunluğu daha yüksek olduğu için; akciğer ödem tablosuyla hastalar gelebiliyor. Suda boğulma hadisesi atlatan şahıs, sudan çıktıktan sonra nefes alabiliyor, yürüyebiliyorsa bile sonrasında farklı hadiseler ile karşılaşabiliyor. Suda boğulup, kalbi duran hastalarımıza, mümkün olan en hızlı müdahale yapılmalı. Gerekirse suyun içinde bile müdahale yapılmalı diye konuştu.(DHA)

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.